Elena Ferante, “Mučna ljubav” // Koliko smo drugačiji od svojih roditelja?

Šta novo reći o Eleni Ferante a da već ne znamo? Misteriozna spisateljica za koju se ne zna ko je napravila je veliku pomamu svojim serijalom Napuljska tetralogija koja je dobila i svoju ekranizaciju. Nakon njega, krenulo je ono što je poznato kao Ferante groznica, i čitaoci u Srbiji su takođe imali priliku da uživaju u njenim drugim romanima, kao što su Dani napuštenosti, Mračna kći i Lažljivi život odraslih. Međutim, njen roman prvenac, Mučna ljubav, je tek sad dobio svoj srpski prevod, i evo šta od njega možete da očekujete.

Mučna ljubav je prvi roman Elene Ferante koji je izdat 1992. godine, i koji je preteča svih onih sjajnih tema kojima će Elena da se bavi u romanima koji dolaze. Protagonistkinja njenog romana prvenca je Delija, žena iz Napulja koja trenutno živi i radi u Rimu. Nakon nekoliko čudnih poziva od svoje majke i informacije da je pronađena mrtva u moru, Delija odlučuje da se vrati u rodni Napulj i da istraži misteriju iza očiglednog samoubistva svoje majke. Kroz šetnju kroz Napulj, obilazeći mesta na kojima je njena majka provodila vreme i tražeći informacije u stanu svoje majke, Delija će početi da saznaje stvari o svojoj porodici koje do tada nije znala. I to bilo to što bi trebalo da znate o zapletu ovog kratkog romana od 150 strana, sve ostalo bi bilo suvišno.

Nije zaplet to što je ovaj roman lansirao Elenu Ferante među popularnije italijanske pisce, već teme kojima se bavi. Ako ste čitali kasnije Elenine romane, onda znate da su njene glavne teme prirode odnosa između muškaraca i žena, žena i žena, kao i roditelja i dece, i to je slučaj i sa romanom Mučna ljubav. Kroz Deliju i njenu majku, Ferante jako lepo razrađuje temu odnosa majke i ćerke, iznosi sličnosti ali i razlike između dve generacije, kao i to šta ih povezuje a šta razdvaja. Mnogo smo sličniji svojim roditeljima nego što mislimo, i to je ono što je Ferante želela da pokaže u ovom romanu. Osim toga, ona će se dotaći i teme odnosa muškaraca i žena, kao i nasilja u porodici. Dakle, ovo su sve teme koje očekujemo od Elene Ferante, i koje volimo. Ipak, bitno je znati da joj je ovo prvi roman, te je ona zapravo sa svim ovim temama eksperimentisala kako bi ih mnogo bolje razradila u svojim narednim romanima, i na tome bi trebalo da joj budemo zahvalni.

Što se tiče samog stila, iako nije toliko sjajan kao u narednih romanima, daleko od toga da može da se kaže da je loš. Stil Elene Ferante u ovom romanu je vrlo sirov, čini se da je tu bilo prostora za malo korekcije, ali je možda baš zato što je takav i dobra stvar. Mučna ljubav je jedna životna drama sa primesama trilera, i ta sirovost rečenica koje Elena koristi samo dodatni doprinosi misticizmu koji nas prati kroz ovu knjigu. Šta se desilo sa Amalijom, šta će se na kraju desiti sa Delijom, i ko su svi ti misteriozni ljudi koje Delija sreće po Napulju?

Daleko od toga da je roman Mučna ljubav loš, ali je svakako lošiji od njenih najpopularnijih romana. Ipak, ukoliko volite Elenu Ferante, neće vas ova priča umoriti; naprotiv. Vrlo je interesantna i napeta, te ćete je pročitati vrlo brzo. Ako krećete tek sad sa Elenom Ferante, možete da odlučite da počnete od ovog romana i samim tim se upoznate sa počecima ove spisateljice, ili da krenete sa nekim od njenih popularnijih romana. Mučna ljubav je knjiga zbog koje se nećete zaljubiti u Elenu Ferante, ali vam neće ni pasti u očima uopšte. Može da se posmatra kao prvo dete jedne vrlo dobre spisateljice, i kao takav je zaista blago.

1995. godine je snimljen i istoimeni italijanski film po ovom romanu.

Comments are closed.