Melisa Broder, “Ribe” // Spoj fantastike i erotike u jednoj od najbizarnijih knjiga napisanih u poslednje vreme

Neke knjige su napisane da bi se pamtile zauvek. Druge knjige su napisane da bi šokirale javnost. Erotsku književnost možda i ne možemo da svrstamo u drugi koš. Da, svakako će ti romani šokirati nekolicinu ljudi, ali na kraju krajeva to je sam žanr romana, i oni koji se upuštaju u njih bi trebalo da znaju u šta se upuštaju. S druge strane, šta je sa romanima od kojih se očekuje jedna stvar a dobije nešto sasvim drugo? Da li je to dobar marketing? Roman Ribe je knjiga koja je za kratko vreme uspela da dođe do velikog broja čitalaca u inostranstvu, i dok su je neki hvalili, drugi su imali svašta nešto protiv nje, nazivaći je bolesnom, odvratnom ili previše eksplicitnom. U čemu je stvar sa romanom Ribe i zašto je on napravio toliku pomamu?

Na samom početku, bitno je da naglasim da neću mnogo pričati o samom zapletu u romanu, ali mislim da naziv i ono što piše na poleđini dosta govore o čemu je on zapravo. Mislim, ništa drugo i ne možemo da očekujemo od knjige koju porede sa Oskarom nagrađenim filmom Oblik vode. Ali protagonistkinja ovog romana je tridesetosmogodišnja Lusi, koja je u trenutku pripovedanja romana izuzetno nezadovoljna svojim životom i jako nesnađena. Ona ne može da pronađe sreću ni u čemu, pa čak ni u seksu, a toliko pokušava. Skoro je raskinula vezu sa svojim partnerom, i sreću i pažnju pokušava da pronađe na Tinderu i Okej Kjupidu, aplikacijama preko kojih stupa u seksualne odnose sa nepoznatima. Međutim, u jednom trenutku kada bude otišla na plažu u toku noći kako bi razmislila o svom životu, upoznaje ronioca o kome neće prestati da misli u narednim danima.

Sada kada vam prepričam zaplet ovako šturo, pomislite kako je ovo jedan lep i topao roman iz žanra savremene književnosti. I tako i jeste u prvoj polovini. Iako obiluje grafičkim scenama seksa, prva polovina romana Ribe je zaista dobar. Napisan je jako pitko, a Melisa Broder zaista ima neka sjajna zapažanja i opise kao što su npr šta nam se dešava u glavi kada je poljubac loš i kada želimo da se što pre završi, ili strah da ne  prdnemo kada prvi put spavamo sa nekim ko nam se dopada. Melisa Broder je u prvoj polovini Riba svako od nas, jer izgovara ono o čemu smo svi mi bar nekad razmišljali.

Ali ono što ćete videti bilo gde na internetu ili na bilo kom prikazu ovog romana jeste da druga polovina ove knjige nosi svoje ALI. Ne želim otkrivati drugi deo romana sa strane zapleta, ali ću reći da je naracija ovog dela fokusirana isključivo na seksualne scene. Kada Lusi nema seks, ona mašta o njemu, i Melisa Broder je sve grafičkija i grafičkija u svojim opisima, do te mere da nekad zna biti jako neprijatno. Ukoliko budete hteli neku igricu za cuganje, možete slobodno uzeti roman Ribe i popiti po gutljaj svaki put kada pročitate pušenje kite ili lizanje pičke. U jednom delu ćete upoznati i lika koji ima fut fetiš i voli da liže menstruaciju.

Ono što je problem kod ovog načina pisanja je sledeća – Ribe nije roman koji u svojoj srži sadrži ikakvu temu seksa. Da je seks kao takav tema, da je nemogućnost stupanja u seksualne odnose, ili bilo kakva vrsta seksualne devijacije ili na kraju krajeva bilo šta o seksu u srži ovog romana, ne bi ovo bio  toliki problem. Međutim, Melisa Broder želi da nam približi depresivno i letargično stanje glavne junakinje, a opet je samo gradi kroz njene seksualne fantazije i peripetije kojih je i previše.

Nikada nisam videla svoju pičku kao malu. Možda je bila velika. Šta ako  sam imala ogromnu pičku? Osim toga, moj čmar? Nikada pre nisam imala analni seks i činio mi se kao nešto užasavajuće. Znala sam, iz svih onih pesama o guzicama koje su klinci na faksu slušali, da je to sad bila baš velika  stvar. Navodno su svi jedni drugima lizali čmarove i gurali stvari u njih.

Prilično je evidentno da je Melisa Broder želela da privuče pažnju ovim načinom pisanja koji se čini vrlo pank rok. Ali zaista je previše. Iako knjiga kao takva ima dobrih momenata, i iako je generalni stil Melise Broder zaista za pohvalu, malo je preterala. Koliko je prvi deo romana interesantan, toliko  drugi  deo  može biti previše. Naravno, ukoliko volite erotsku književnost i volite da čitate ovakve knjige, uzmite je u ruke, ne verujem da ćete se pokajati. Međutim, ovo nije roman koji je reklamiran kao erotski, tako da će čitaoci koji očekuju interesantnu priču i dobru savremenu književnost svakako šokirati. Ja ću Melisu imati na radaru i za neke njene naredne romane, pod uslovom da se ni jednom ne pomenu reči kita i pička.

Comments are closed.