Pedro Mairal, “Urugvajka” // Mala knjiga sa velikim temama

Mislim da govorim u ime svih knjigoljubaca kada kažem da ne postoji bolji osećaj nego kada uzmete knjigu u ruke ne očekujući ništa spektakularno, a dobijete knjigu o kojoj ćete razmišljati danima, ili knjigu koja će vas toliko vući da je čitate da ćete je završiti za nekoliko sati. Takav je slučaj sa romanom Urugvajka, kratkim romanom argentinskog pisca Pedra Mairala, koji je ovog meseca objavljen pod znakom izdavačke kuće Booka. Urugvajka je roman koji broji svega 140 strana, a o temama koje pokriva se mogu pisati dugački sociološki radovi, jer ovo nije samo ljubavni roman, niti porodična drama, niti putopis; moglo bi se reći da je sve nabrojano u jednom.

Roman Urugvajka napisan je u prvom licu i to kao forma pisma, odnosno obraćanja glavnog junaka Lukasa Perejre njegovog suprugi. Već na samom početku romana otkrivamo da će Lukas suprugi Katalini da ispriča jedan deo svog života koji se njoj možda neće dopasti, tako da nam je od samog starta jasno da u njihovom odnosu nešto ne valja. Lukas je vrlo letargičan pisac, od koga se očekuje da izda čak dve knjige u nekom narednom periodu. Nezadovoljan je svojim životom u Buenos Ajresu, ima brdo finansijskih problema, zavisi od plate svoje supruge, veruje da ga ona vara, i povremeno poželi da nije deo svoje porodice. Jednog dana, Lukas kreće iz Buenos Ajresa u Urugvaj, tačnije u Montevideo kako bi pokupio honorar od knjiga koje još uvek nije  ni krenuo da piše. Put za Montevideo će obeležiti susret sa Gerom, mlađom devojkom sa kojom se prethodne godine upoznao u Montevideu kada je bio na jednom književnom festivalu, i ceo roman se zapravo bavi njegovim susretom sa tom devojkom u koju je zaljubljen, kao i epizodama kroz koje će oni proći zajedno tog jednog utorka.

Ono što je pre svega interesantno kod romana Urugvajka jeste Mairalov stil i jezik. Naime, njegove rečenice su izuzetno pitke i dosta realistične. S obzirom na to da se on obraća svojoj supruzi u pismu (koje ona čita u jednom trenutku u budućnosti), čitalac se oseća kao deo ovog sveta i apsolutno veruje Lukasu i njegovom mišljenju. Odnosno, razume ga. I ovo je ono što je posebno kod ovog romana iako ima samo 140 strana – lik Lukasa Perejre je jako dobro zamišljen i razrađen, prvenstveno jer nam on prepričava priču i za sve svoje postupke ima argumentovano zašto je tako učinio i šta mu je prolazilo kroz glavu u tom trenutku. Dakle, ovaj roman, s obzirom na to da je kratak, može da se doživi i kao kafa sa nekim prijateljem koji će nam ispričati kakve su se to neverovatne stvari desile njemu u Montevideu. Ali kada kažem neverovatne stvari, verovatno ćete pomisliti na sijaset nerealnih epizoda koje ne mogu da se dese svakom. Ne, sve ono što se dešava Lukasu i Geri u Montevideu su najnormalnije i najučestalije stvari, ali je jako interesantno pročitati kako sve to polako utiče na Lukasovo viđenje stvari i njegov odnos prema porodici koju je ostavio kod kuće.

Upravo zbog ovoga možemo slobodno reći da je Urugvajka jedan porodični roman koji dosta govori o odnosu individualca prema porodici. Verujem da je jedan od glavnih razloga zbog kojih je Mairal napisao ovaj roman bio da pokaže koliko su se porodica i pojam iste promenile u poslednjih nekoliko godina. Baš kao što i Lukas kaže u jednom momentu – mi smo odrasli sa određenom idejom o porodici koja nas je oblikovala i zato smo sad anksiozni kad vidimo da je ona u razvalinama. Ovo je ujedno tema o kojoj može da se polemiše danima, i koja sigurno neće naići na univerzalan odgovor – da li je porodica isto bitna kao pre nekoliko decenija, da li je potrebno ostati u braku bez obzira na sve i da li je svaka osoba stvorena da ima svoju porodicu? Ovo su takođe teme koje roman Mi Dejvida Nikolsa takođe pokriva, tako da, ako ste čitali taj roman i ako vam se dopao, verujem da ćete uživati i u Urugvajki.

Kao druga tema koja se provlači kroz knjigu jeste naša fascinacija drugim ljudima i to koliko smo spremni daleko da idemo dok smo u istom trenutku zaslepljeni tom fascinacijom. Odnos Luke Perejre prema Geri je onaj tinejdžerski – on je do ušiju fasciniran njome, donekle i zaljubljen, i često upoređuje Geru i svoju suprrugu Katalinu. Međutim, mi možemo da primetimo da Perejra koristi Geru samo kako bi opravdao neke svoje postupke i kako bi uvideo šta je to što u njegovom braku u Buenos Ajresu fali. Jedna od tih stvari je svakako motivacija da radi – kao što sam napisao, on je lenj, uzima honorar unapred za knjige koje još uvek nije ni počeo da piše. Da li jedna osoba, bez obzira koliko je dobro poznavali ili ne, može da nam promeni način razmišljanja i da nam ukaže na sve segmente našeg života kojim mi nismo zadovoljni?

Osim dobre priče i sjajne tematike koja se proteže kroz ove stranice, treba aplaudirati Pedru Mairalu i na opisima Urugvaja. Već od treće strane bićemo prebačeni u Urugvaj, provozaćemo se brodom do tamo, šetaćemo se njegovim ulicama i upoznati njegove meštane na jedan sjajan način. Ukoliko vam je potrebna knjiga koja će vas bar na kratko izmesititi iz Srbije i prebaciti u neke malo dalje krajeve a da zaista osetite atmosferu tog predela, onda možete slobodno uzeti Urugvajku.

Takav sam čitalac da uživam u dugačkim knjigama u kojima mogu da se poistovetim sa junacima, ili bar da ih donekle razumem. To je jedan od razlog zbog kog često izbegavam kratke romane jer osim potencijalno dobre priče, retko kad mogu da ponude nešto drugo. Upravo zbog toga me Urugvajka i kupila – u 140 strana Mairal je uspeo da ubaci dosta toga. Bavi se zaista bitnim i savremenim temama, lik Lukasa Perejre je sjajno zamišljen i do kraja romana možemo i da ga razumemo, a verujem da će mnogi i moći da se poistovete sa njim, posebno ljudi koji možda nisu preterano zadovoljni u svojim brakovima. Na sve to, uživaćete u načinu na koji Mairal piše i sastavlja svoje rečenice – okretaćete stranice jednu za drugom bez pauze, i ako imate nekoliko sati slobodno, verujem da ćete  pročitati Urugvajku za jedno popodne. Ukoliko Booka bude izdavala  još nešto od Mairala, definitivno ću imati to delo u vidu.

Comments are closed.