#RETROSPEKTIVA: 2020’s Top 10

Zaista je besmisleno pričati bilo šta o ovoj godini. Bilo kakav uvod o tome kakva je bila godine je potpuno bespotreban jer svi mi dobro znamo kakva je ona bila, i šta nam je sve odnela a šta donela. U svakom slučaju, 2020. godina je bila godina u kojoj smo imali priliku da se družimo sa knjigama mnogo više nego što smo to činili do sad (eto bar jedna sreća u nesreći), tako da verujem da je mnogima ova usrana godina bar donela neka dobra književna dela. E sad, kako bih svoju godinu priveo kraju na najbolji mogući način, red je da se upustim u listu 10 najboljih pročitanih knjiga ove godine. S obzirom na to da knjiga ne zna za godine, na spisku se ne nalaze samo romani koji su izdati u toku prethodne godine, već romani čiji su se prikazi našli na blogu u toku 2020.

Svaki od ovih romana je, po mom mišljenju, definitivna preporuka, ali kako biste bili sigurni da je to baš roman za vas, možete pročitati detaljniji prikaz.

10. Dragoslav Mihailović, “Kad su cvetale tikve”

Nisam imao omiljenog domaćeg pisca dok nisam krenuo da čitam Dragoslava Mihailovića. Prošle godine se njegov roman Petrijin  venac takođe našao na spisku 10 najboljih pročitanih knjiga, a ove godine je umesto seljanke Petrije na listu dospeo Ljuba Sretenović. Kad su cvetale tikve je jedno od njegovih najpoznatnijih dela, i prati priču o Ljubi Sretenoviću, mladom bokseru sa Dušanovca koji u ovom trenutku živi u Švedskoj. Ipak, njegov život u Srbiji za vreme Jugoslavije je ono što je u centru zbivanja u ovom romanu, a Mihailović ne opisuje samo život jednog običnog mladića u Beogradu, već i pokriva teme odnosa prema ženama, ali i same Jugoslavije. Vrlo kratak roman ali jako efektan.

Izdavač: Laguna


9. Džon Fauls, “Čarobnjak”

Čarobnjak je jedan lavirint od romana. Roman prati Nikolasa Erfa, dvadesetneštogodišnjeg učitelja iz Londona koji u jednom trenutku traži praksu negde u inostranstvu. Sticajem okolnosti, on će završiti na malom grčkom ostrvu Fraksos, gde će raditi kao nastavnik engleskog jezika u naredne dve godine. Nakon dolaska na Fraksos, Nikolas će, između svih ostalih, upoznati misterioznog Morisa Končisa, starca koji je vlasnik vile Burani, najbogatije vile na ostrvu. Roman koji broji preko 700 strana, ali ćete se u toku čitanja izgubiti u vili Burani bar jedno 5 puta. Odlična avantura.

Izdavač: Laguna


8. Maks Porter, “Leni”

Ako ste ljubitelj postmodernizma, onda je Leni svakako knjiga koju bi trebalo da imate u vidu. Isto kao što u knjizi Tuga je pernato stvorenje kombinuje prozu, poeziju i dijalog da bi ispričao jednu priču o tužnima, Maks i u Leniju koristi sve što mu je na dohvat ruke da ispriča priču koju do sada možda čak i niko nije ispričao. Junak ovog romana je lepršavi i radoznao dečak Leni, koji svoje vreme provodi igrajući se u prirodi, pričajući sa drvećem i uživajući u svemu onome što mu seoski život pruža, sve dok jednog dana misteriozno ne nestane. Kratak roman ali jako efektan ako uživate u malo drugačijoj naraciji i malo slobodnijem stilu. Teme koje pokriva i na način na koji to čini je sjajan.

Izdavač: Dereta


7. Goran Dakić, “Petodinarke”

Ono što bi trebalo znati o romanu Petodinarke jeste da je baziran na istinitoj priči koju nismo čuli ranije. Roman počinje dolaskom novog učenika u razred šesto ce. Željko Nišević je jedanaestogodišnjak koji je izbegao sa svojom porodicom u malo hrvatsko selo Dalj. Ovo je jedna od retkih knjiga koja je zaista za sve uzraste – svako će u njoj videti nešto drugačije, ali opet bitno i lepo. Stariji će se prisetiti školskih dana, mlađi će pročitati o vremenima kroz koje su njihovi vršnjaci prolazili devedesetih. Obe uzrasne grupe će pročitati nešto o herojima koje je istorija zaboravila.

Izdavač: Imprimatur


6.  Salman Ruždi, “Deca ponoći”

Deca ponoći nije samo najpoznatiji roman Salmana Ruždija, već i roman koji je dobio čak tri Bukerove nagrade. U pitanju je knjiga koja važi za jedan od najsvetlijih primera magijskog realizma, a kada se uzme u obzir da je ovo roman od preko 700 strana sitnog fonta, onda znate da očekujete sjajnu avanturu. Ovaj roman pokriva nekoliko decenija, a smešten je pretežno u Indiji, dok su delovi romana smešteni u Pakistanu. Priču nam prepričava Salim Sinaj, protagonista ovog romana koji je ujedno i originalno dete ponoći. On nam na početku romana otkriva da je rođen baš na dan kada je Indija stekla nezavisnost, i zajedno sa još 1000 dece ponoći (jer ih je rođeno 1001), predstavlja glas nove Indije, one koja više ne zavisi od Ujedinjenog Kraljevstva. Jedan izuzetno kompleksan roman koji može da se analizira satima.

Izdavač: Vulkan izdavaštvo / Dereta


5. Dona Tart – “Tajna istorija”

Ako je nešto obeležilo kraj ove književne godine u Srbiji to je svakako skandal sa cenom poslednjeg romana Done Tart, Češljugar, koji se prošle godine takođe našao na listi najboljih pročitanih knjiga. Ali Tajna istorija je malo drugačija. Nema kome se ovaj roman nije svideo. Tajna istorija je jedan dark academia čitalački podvig, i jedno potpuno ludo iskustvo, doduše kao i svaka knjiga Done Tart. Pripovedač romana je Ričard Papen koji, pomoću stipendije, stiže u jedan elitni koledž u Novoj Engleskoj, i upoznajemo se i sa njegovim kolegama – Henrijem, Frensisom, Čarlsom i njegovom sestrom Kamilom, ali i Banijem, momkom čijim ubistvom ovaj roman počinje. Upravo nas zbog tog ubistva Ričard vodi kroz celu ovu priču koja je u celosti jedna počast starim grčkim tragedijama. Ovo je roman koji je trenutno rasprodat kod nas i ne može se naći u knjižarama.

Izdavač: Rasprodato izdanje na srpskom (izdavač bila Laguna)


4. Kristian Novak, “Ciganin, ali najljepši”

Retko koji roman ima tu jačinu da nas pomeri kao što to može da učini Ciganin, ali najljepši. ovo je roman roman koji je smešten u Međimurje, predelu Hrvatske koji je graniči sa Slovenijom i Mađarskom, i koji je u jednom trenutku postao naseljen i Romima. Roman je smešten u period pre nekoliko godina i pripoveda nam ga 4 različita naratora koje spaja jedna priča. Jedan od glavnih likova u ovom romanu je Milena, razvedena žena koja nakon razvoda dolazi u svoj rodni kraj kod brata u Međumurje kako bi svoj život dovela u normalu. Roman koji se pamti čitav život. Nije jednostavan ni jezički, ni tematski, a preti da nam slomi srce više puta.

Izdavač: Književna radionica Rašić


3. Viržini Depent, “Vernon Trodon” (trilogija)

Vernon Trodon je trilogija koju sam jednom nazvao Jadnicima nove generacije, i zaista jeste tako. Kroz tri rokenrol romana, pratimo priču ne samo Vernona Trodona koji je glavni lik i razlog zbog kog priča počinje, već i najraznovrsnije ljude iz različitih klasa modernog Pariza. Ovo je priča o svim neprilagođenim ljudima, o različitostima, o slobodi, a uz sve to roman o dobroj muzici i o tome šta ona može da nam učini. Sjajna priča i još sjajniji likovi će sigurno biti razlozi zbog kog ćemo voleti ovu trilogiju zauvek, ili poželeti da posetimo andergraund Pariz.

Izdavač: Booka


2. Agota Kristof, “Blizanačka trilogija”

Pre nego što uzmete ovu kjnjigu u razmatranje, prelistajte par prvih stranica kako bi videli da li je za vas, ali je ovo knjiga od koje nisam očekivao ništa, a dobio neverovatno čitalačko iskustvo. Ukoliko volite kvalitetnu književnost, velike su šanse da morate čitati Blizanačku trilogiju. Ovo je roman koji je posve jako specifičan, ali budi baš jake emocije. Od smeha preko suza, Blizanačka trilogija ima sve. Priča prati dva neimenovana blizanca koje majka za vreme Drugog svetskog rata vodi kod njihove bake u selo kako bi ih odaljila od rata, ali oni se tamo susreću sa potpuno drugim životnim užasima. Napisan jako specifično, jednostavnim ali izuzetno hladnim jezikom koji koriste blizanci, ali upravo je ta ravnodušnost ono što ovaj roman čini spektakularnim.

Izdavač: Kontrast izdavaštvo & Dereta


1. Džon Stajnbek, “Istočno od raja”

Ne samo najbolja knjiga koju sam pročitao ove godine, Istočno od raja je jedan od boljih romana koje sam ikad pročitao, a nažalost, i ovo srpsko izdanje je potpuno rasprodato pa ga ne možete pronaći u knjižarama. Radnja romana smeštena je početkom XX veka u dolini Salinas, u Kaliforniji. Priča prati dve porodice, porodicu izbeglu iz Irske, Hamiltonove, i porodicu Trask, odnosno dva brata – Adama i Čarlsa. Životi ove dve porodice će se preplitati kroz roman više puta, a kroz drugi deo romana on pokriva i sledeću generaciju, mahom sinove Adama Traska. Nije ni čudo što ovaj roman nazivaju romanom biblijskih razmera, jer ovo nije samo jedno književno remek-delo, već je i knjiga koja na sebi svojstven način ponovo prepričava priču o biblijskim likovima Adamu i Evi i Kainu i Avelju.

Izdavač: Rasprodato izdanje na srpskom (izdavač bila Laguna)

Comments are closed.