Živojin Petrović, “Do viđenja!” // Slučaj šokantnog ubistva iz 1933. u vidu knjiškog dokumentarca

Verujem da smo oduvek bili zaluđeni istinitim kriminalističkim pričama, ali nekako smo, od dolaska Netfliksa na naše tržište, potpuno uronili u ovaj žanr. I to donekle ima smisla, ova platforma nudi neke od najboljih true crime dokumentaraca koje možemo pogledati. Osim Netfliksovih dokumentaraca, ne možemo ni da dovedemo u pitanje popularnost TV kanala kao što su Investigation Discovery (ID). Ali postavlja se pitanja do kada ćemo gledati dokumentarce o ubistvima i strašnim događajima koji su se desili negde daleko, a imali smo isto toliko fascinantnih slučajeva i kod nas? Zar to ne bi bilo interesantnije pogledati? E pa, ukoliko ste ljubitelj ovog žanra i volite da pogledate neki dokumentarac sa arhivskim snimcima, verujem da ćete uživati u knjizi Do viđenja! Živojina Petrovića u kojima pisac uzima istinit slučaj iz 1933. godine i pruža nam malo bolji uvid ne samo u to kako je ubistvo počinjeno, već i način na koji se istraga sprovodila u to vreme.

Do viđenja! je, kao što na koricama piše, dokumentarni triler o ubistvu najbogatije Beograđanke, Drage Mitrićević. Naime, Draga Mitrićević, koja je živela u Ulici Kralja Milana broj 5 je jednog januarskog jutra samo nestala, a prvi koji su posumnjali da nešto nije u redu bile su komšije koje je nisu videle i dostavljači novina koji su videli da nisu pokupljeni brojevi u poslednjih nekoliko dana. Nakon nekoliko dana, policija je pronašla leš sedamdesetogodišnje Drage Mitrićević u podrumu svoje kuće. Ko je bila Draga Mitrićević, kako je to ona uopšte i bila najbogatija Beograđanka tog perioda i da li je neko imao motiva da je ubije pitanja su na koja ćete dobiti odgovor ako uzmete ovu knjigu u ruke.

E sad, šta je interesantno kod ove knjige, i šta je ono što bi čitaoci trebalo da znaju unapred? Ukoliko tražite klasičan roman ili triler, ovo nije knjiga za vas. Do viđenja! je dokumentarni zapis, odnosno publicistika o ovom svirepom ubistvu o kom se 1933. godine pričalo ne samo u Jugoslaviji, već i u okolnim državama. U ovoj knjizi, likovi nisu bitni, niti su razrađivani; zaplet isto nije bitan kao takav, već su date činjenice i opisan je proces istrage do najsitnijih detalja. Tu je Živojin Petrović uradio fenomenalan posao – on je uzeo slučaj koji je zastareo, opisao ga čitaocima do najsitnijih detalja, a u isto vreme ga upakovao u formu romana kako ne bi bila suvoparna publicistika. Ukoliko ste nekad gledali (a verujem da jeste) dokumentarce sa rekonstrukcijom događaja, onda ćete se lako stopiti sa ovom knjigom i sa pričom. Mi pratimo Rada Popovića, načelnika policije koji je takođe bio istorijska ličnost i vodio je celu istragu, od samog početka pa do kraja. Pozivanje svedoka, ispitivanje tih istih svedoka, čitanje novinskih članaka, čitanje izveštaja sa autopsije i slično su samo neke od stvari kroz koje ćemo proći zajedno sa Radom Popovićem. Takođe, svi svedoci pa i saradnici koji se pominju u ovoj knjizi su istorijske ličnosti koji su zaista bili upleteni u priču. Čak je i činjenica da je policija pozvala telepatu Rozenštajna da otkrije ko je ubica jer nisu imali dovoljno dokaza da terete ikoga, koliko god bizarna i fascinantna, istinita.

Istorijski momenat u ovoj knjizi je takođe nešto što je vrlo specifično. Generalno, kada čitamo o ubistvima ili kada gledamo dokumentarce o istim, to su slučajevi koji su se desili u poslednjih nekoliko decenija XX veka i kasnije. Međutim, ovaj slučaj koji se desio između dva svetska rata u Jugoslaviji, čini ovu knjigu izuzetno interesantnom i primamljivom. Ono što mi se dosta svidelo jeste jezik koji Petrović koristi – svi svedoci koji dolaze u policiju da svedoče o ubistvu Drage Mitrićević imaju jezik kakav su, verujem, ljudi iz tog perioda zaista imali. Donekle formalan i krajnje vaspitan – bez obzira iz koje klase oni dolaze. Sasvim je sigurno da je naš stav prema autoritetu bio mnogo smisleniji pre 90 godina, i lepo je smestiti se bar na kratko u to vreme i to čitajući ne fikciju, već istinit prikaz.

I ako pomislite da je ova knjiga baš za vas jer volite true crime dokumentarce, i volite ovaj period, radovaće vas činjenica da je Do viđenja! puna fotografija sa mesta zločina, iz života Drage Mitrićević i skeniranih arhivskih dokumenata. Sa te strane, ova knjiga je prava poslastica za ljubitelje istorije.

Da li je ovo knjiga koju preporučujem? Svakako. Kao što sam rekao, jako je bitno da se ne njemu ne pristupa kao prema romanu, jer će u tom slučaju možda nekome biti dosadan. Ali će i tim ljudima ova knjiga biti interesantnija od neke druge publicistike. Ko, s druge strane, voli ovaj žanr, biće mu jako interesantno da čita o ovom slučaju na jedan originalan način. Ako Živojin uzme neki drugi slučaj za svoju narednu knjigu, biću prvi u redu da je kupim.

Comments are closed.